VOLUNTARIAT
"Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea." (definitia din Legea Voluntariatului, 2006).
Serviciile de voluntariat s-au raspandit in intreaga lume in anii 1920 si 1930, voluntariatul fiind privit  in acea perioada ca o "modalitate de a forma prietenii intre tineri din tari diferite". Dupa 1990, in majoritatea tarilor exista o crestere a numarului organizatiilor non-guvernamentale si a voluntarilor. Oportunitatile de a practica munca voluntara au crescut, au fost dezvoltate programe pentru tineri care sa vizeze activitati de voluntariat, programe de training pentru voluntari.
In epoca moderna, cand ne indreptam cu pasi repezi spre un alt mileniu, voluntariatul a devenit un element important al tuturor societatilor. Celebra declaratie a Natiunilor Unite "Noi oamenii avem puterea de a schimba lumea"' s-a transformat in actiuni concrete ale voluntarilor la nivel global.